HET ONTSTAAN

Het zal 2009 geweest zijn. De Ossenkampweg, een normaal en rustig boeren landschap dat enkel door wat trekkers en vele motoren af en toe wordt opgeschrikt, want Crossen dat doet ze er al 50 joar!
Tijdens een veiling van de lokale voetbalclub wordt een tuinfeest gekocht, voor 20 personen. 10 minuten later wordt het 2e tuinfeest gekocht, meer zielen is immers meer vermaak. 40 man kan er komen.
Emil en Rick besluiten dat het nog wel wat groter kan, en de basis voor enkele lokale feestjes zonder vergunning is er.

In 2012 wordt op onverklaarbare reden besloten dat het wel een puik plan is om in het bosperceel van de Fam. Dommerholt, eveneens aan de Ossenkampweg, een crossbaan aan te leggen.
Crossbanen bint er zat, maar de schik van het anleggen was eigenlijk het mooist!
Onder aanvoering van o.a. Chiel Dijkstra en Bart Marsch wordt er regelmatig een hele zaterdag gespendeerd aan het verwijderen van bomen, complete stobben inclusief wortels, en vooral heel vaak het uitgraven van trekkers en het uit de sloot halen van auto’s.

ontstaan ossencross
ossencross wordt drukker

Het werk steeds drukker…

In enkele maanden wordt een perfect hobbybaantje aangelegd, dat iedere week door tientallen erkende ‘wildcrossers’ in de route opgenomen wordt. En hier bint ze gewoon welkom.

Bij een baantje hoort natuurlijk ook een evenement. Het ontstaan van de Ossencross is daar.
Deelname van een man of 10. En 40 man publiek, op 21 April 2013. Lex Winters, dan net in staat om te lopen/fietsen en dus ook crossen, is de Jongste deelnemer.

Eigenlijk is er 1 ding standaard geweest op de 5 voorgaande Ossencross edities; Dr gingen meer liters bier deur dan dat er deelnemers waren.

5 edities dus tussen 2012 en 2022. De focus hef dus ook wel is ergens anders gelegen.
In die jaren hew veural an de andere kant van de tap gestaan op o.a. Dieksiepop, Dauwpop, Zwarte Cross, en talloze andere festivals.
Er werd er vooral veel inspiratie opgedaan, wat gehobbyt in Festival TD, campingburgemeersterschap etc. etc.. Kortom, vele festivals van achter de schermen gekeken en een goede basis gelegd om het vanaf 2023 is echt op te pakken.
Vooral in de Coronajaren kwamen we er achter dat de Ossenkamp perfect geschikt voor een feestje. Terwijl er werkelijk niks kon en mocht is er in 2020, 2021 en 2022 gebouwd aan een solide basis met honderden bezoekers per editie.
De uitdaging om van een besloten feestje dat bewust klein gehouden moest worden om te zetten naar een festival veur de buutnwereld, gaan we in 2023 met volle overtuiging aan!

Stichting Ossencross

Voor het organiseren van dit evenement is onlangs de Stichting Osencross opgezet, zodat alle vergunningen, verzekeringen etc. keurig voor elkaar gemaakt kunnen worden. Binnenkort meer over de gezichten achter de Ossencross!

Ossencross-2021